Ποιες είναι οι συνηθισμένες ή τυπικές ανησυχίες;

Ενδέχεται να βιώσουμε πολλές και διαφορετικές ανησυχίες σε διάφορες στιγμές της ζωής μας. Συνήθως, οι ανησυχίες σχετίζονται με τις προκλήσεις και τις εμπειρίες μας στη δεδομένη στιγμή της ζωής μας και γι’ αυτό μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές κάθε φορά. Μερικές τυπικές ανησυχίες που έχουμε οι περισσότεροι άνθρωποι σχετίζονται με το να μας αφήσουν μόνους, με τον θάνατο, τους πραγματικούς κινδύνους της ζωής που μπορούν να βλάψουν εμάς και αυτούς που αγαπάμε, τις σχολικές ή τις αθλητικές μας επιδόσεις, την εξωτερική μας εμφάνιση, τις φιλίες και το μέλλον. 

 

Πότε χρειάζεται να δώσω ιδιαίτερη προσοχή στις ανησυχίες;

Ο καλύτερος τρόπος για να διαχωρίσουμε τις τυπικές ανησυχίες στη διάρκεια της ανάπτυξης από εκείνες στις οποίες χρειάζεται να δώσουμε περισσότερη προσοχή είναι η συχνότητα, η ένταση, το γενικό πλαίσιο εκδήλωσής τους και οι επιπτώσεις που συνεπάγονται στην καθημερινότητά μας. Εάν, για παράδειγμα, αισθανόμαστε άγχος που διαρκεί για πολύ και μας εμποδίζει να κάνουμε πράγματα, όπως να πάμε στο σχολείο ή να δούμε τους φίλους μας, τότε υπάρχει  προβληματισμός. Επίσης, οι ανησυχίες που εμφανίζονται τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, ίσως υποδεικνύουν την ανάγκη να τις προσέξουμε  περισσότερο.

 

Οι ανησυχίες και το άγχος συνοδεύονται συνήθως και από άλλες δυσκολίες, οι οποίες ενδεχομένως υποδεικνύουν την ύπαρξη κάποιου περαιτέρω ζητήματος. Μερικές κοινές ενδείξεις είναι οι ακόλουθες:

  • Εμφανίζουμε απροσεξία ή δυσκολία στη συγκέντρωση. 
  • Έχουμε απότομες εναλλαγές της διάθεσης και ευερεθιστότητα.
  • Νιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε πολλές ερωτήσεις με σκοπό να βεβαιωθούμε ότι όλα είναι εντάξει.
  • Εμπλεκόμαστε πιο εύκολα σε διαφωνίες και καυγάδες.
  • Έχουμε συχνότερα πόνους στο στομάχι ή άλλα σωματικά ενοχλήματα.
  • Αποφεύγουμε καθημερινές καταστάσεις που μπορεί να μας προκαλούν περισσότερες ανησυχίες.
  • Εμφανίζουμε δυσκολίες στον ύπνο.

 

Τι μπορώ να κάνω εάν αντιμετωπίζω δυσκολίες που σχετίζονται με  υπερβολικές ανησυχίες;

Μπορεί να είναι πολύ κοπιαστικό και εκνευριστικό να χρειάζεται να ανταπεξέλθουμε στις υπερβολικές ανησυχίες μας. Εάν καταλαβαίνεις ότι αντιμετωπίζεις δυσκολίες που σχετίζονται με υπερβολικές ανησυχίες, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις:

  • Ζήτησε βοήθεια από έναν ενήλικα που εμπιστεύεσαι. Οι ενήλικες που εμπιστευόμαστε είναι συνήθως οι γονείς/φροντιστές μας, άλλα μέλη της οικογένειάς μας ή κάποιος που είναι υπεύθυνος να μας φροντίζει. Ενημέρωσε τους ενήλικες που εμπιστεύεσαι για τις δυσκολίες σου. Μπορούν να σε στηρίξουν οι ίδιοι, αλλά και να σε βοηθήσουν να λάβεις επιπλέον βοήθεια που ίσως χρειάζεσαι. 
  • Αντί να ανησυχείς για ένα πρόβλημα, προσπάθησε να  δοκιμάσεις λύσεις. Το να ανησυχούμε είναι συνήθως ένας μη αποτελεσματικός τρόπος για να λύσουμε ένα πρόβλημα. Προσπάθησε να μετατρέψεις τις σκέψεις ανησυχίας σου σε διάφορες ιδέες για λύσεις και σκέψου τι βήματα χρειάζεται να κάνεις για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα στο παρόν. 
  • Προσέξε τις ανησυχίες του τύπου «Τι θα συμβεί αν. . . ;». Όταν ανησυχούμε, μερικές φορές αφιερώνουμε πάρα πολύ χρόνο σε σκέψεις για πράγματα που θα μπορούσαν να συμβούν, αλλά που στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβούν. Εάν, λοιπόν, παρατηρήσεις ότι φτιάχνεις σενάρια στο μυαλό σου, προσπάθησε να μετατρέψεις τις σκέψεις του τύπου «Τι θα συμβεί αν. . . ;» σε ιδέες του τύπου «Πώς μπορώ να… ;». Με άλλα λόγια, αντί να σκέφτεσαι μόνο την πιθανότητα που φοβάσαι, δοκίμασε να σκεφτείς πώς θα μπορούσες να χειριστείς την κατάσταση. 
  • Φτιάξε ένα ημερολόγιο ανησυχιών. Δοκίμασε να γράψεις τις ανησυχίες σου και τι συνέβη που σε έκανε να αρχίσεις να ανησυχείς. Εάν με τον καιρό κοιτάζεις τις σημειώσεις του ημερολογίου σου, μπορεί να βρεις θέματα και μοτίβα που δεν περίμενες.  Το να γνωρίζεις αν οι ανησυχίες σου έχουν κάποιο κοινό θέμα ή μοτίβο μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τρόπους για να τις αντιμετωπίσεις καλύτερα.  
  • Διαχειρίσου τις στιγμές που ανησυχείς. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι το να ανησυχούμε μπορεί να είναι χρήσιμο. Το να ανησυχούμε όμως τις περισσότερες ώρες της ημέρας μάς είναι συνήθως βάρος. Προσπάθησε, λοιπόν, να διαχειριστείς τις ανησυχίες σου ορίζοντας συγκεκριμένες ώρες της ημέρας κατά τη διάρκεια των οποίων να ανησυχείς. Φρόντισε όμως, όταν ο “χρόνος της ανησυχίας” τελειώσει, να αφιερώνεις χρόνο και στο να καθησυχάζεις ηρεμώντας τον εαυτό σου. 
  • Να αθλείσαι, να τρως καλά και να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν. Η διατήρηση της σωματικής ευεξίας και η συμμετοχή σε ευχάριστες δραστηριότητες μπορεί να βελτιώσουν τη διάθεσή σου και να σε βοηθήσουν να αποσπάσεις κάποιες φορές την προσοχή σου από τις ανησυχίες σου. 
  • Εξασκήσου στην αποδοχή της αβεβαιότητας. Όσο και να μη μας αρέσει, η αβεβαιότητα είναι γεγονός στη ζωή μας. Το να προσπαθήσουμε λοιπόν να αποδεχτούμε ότι θα ζούμε πάντα χωρίς να γνωρίζουμε πραγματικά πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα είναι σημαντικό για τη ζωή μας. 
  • Μίλησε με άλλα άτομα για αυτό που σε ανησυχεί. Μερικές φορές, οι φόβοι μας φαντάζουν μεγαλύτεροι μέσα στο μυαλό μας και όταν τους συζητήσουμε με άλλα άτομα που εμπιστευόμαστε, μπορούν να γίνουν μικρότεροι.  

Εάν έχεις ήδη δοκιμάσει κάποιες ή τις περισσότερες από τις παραπάνω προτάσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις επιμένουν, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να ζητήσεις από έναν ενήλικα που εμπιστεύεσαι να αναζητήσει επαγγελματική υποστήριξη. 

 

Εάν οι υπερβολικές ανησυχίες είναι πολύ συχνές και έντονες, εκδηλώνονται σε πολλά διαφορετικά πλαίσια, διαφέρουν από αυτές που αντιμετωπίζουν άλλα άτομα της ίδιας ηλικίας και παρεμβαίνουν αρνητικά στην καθημερινή ζωή, ίσως αποτελούν πιθανή ένδειξη Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής (ΓΑΔ). 

 

Τι είδους επαγγελματική υποστήριξη μπορεί να με βοηθήσει;

Πολλές φορές έχουμε αισθήματα ντροπής, ανεπάρκειας ή ενοχής όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες οι οποίες σχετίζονται με υπερβολικές ανησυχίες και άγχος. Εάν θεωρείς ότι αντιμετωπίζεις τέτοιου είδους δυσκολίες, κατάλληλη επαγγελματική υποστήριξη είναι διαθέσιμη τώρα για σένα.

 

Ο παιδίατρος ή ο οικογενειακός γιατρός μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τους αρχικούς σου προβληματισμούς και να σε παραπέμψει σε ειδικούς επαγγελματίες.  Επίσης, εφόσον είναι εφικτό, μια επίσκεψη  σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη. 

 

Το δημόσιο σύστημα υγείας  και το δημόσιο σύστημα παιδείας παρέχουν υπηρεσίες μέσω των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων και των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης  (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.).

 

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τις πιο κοντινές διαθέσιμες υπηρεσίες του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος δημόσιας υγείας για την παροχή βοήθειας στα παιδιά και τους εφήβους σε όλη τη χώρα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας Χαρτογράφηση Υπηρεσιών εδώ.

Μπορείτε επίσης να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σαρώνοντας με την κάμερα του τηλεφώνου σας τον παρακάτω κωδικό QR ή πατώντας στο σύνδεσμο εδώ.

 

camhicode-2

Ήταν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες;
Ναι!
Όχι πραγματικά