Ποιες είναι οι συνηθισμένες ή τυπικές ανησυχίες;

Τα παιδιά και οι έφηβοι ενδέχεται να βιώσουν πολλές και διαφορετικές ανησυχίες σε διάφορες στιγμές της ζωής τους. Συνήθως, οι ανησυχίες σχετίζονται με τις προκλήσεις και τις εμπειρίες που αποκτούν σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο. Ενδεικτικά, ορισμένες τυπικές ανησυχίες είναι:

5-6 ετών

Το να τραυματιστούν στο σώμα

Το ότι οι «κακοί άνθρωποι» θα μπορούσαν να τα βλάψουν

Τα φανταστικά ή ψεύτικα πράγματα και πλάσματα (π.χ. φαντάσματα, μάγισσες ή άλλα υπερφυσικά όντα)

Το να μείνουν ή να κοιμηθούν μόνα τους

7-8 ετών

Το να τα αφήσουν μόνα τους

Ο θάνατος και οι κίνδυνοι της πραγματικής ζωής, οι οποίοι θα μπορούσαν να βλάψουν τα ίδια ή τους αγαπημένους τους

9-12 ετών

Οι σχολικές τους επιδόσεις, τα τεστ, τα διαγωνίσματα και τις εξετάσεις

Ο θάνατος και το να τραυματιστούν

Η εξωτερική τους εμφάνιση και το να κάνουν φίλους

Έφηβοι

Η εξωτερική τους εμφάνιση και η εικόνα τους

Το πώς θα ταιριάξουν και το πώς θα γίνουν αποδεκτά από τους συνομηλίκους τους

Η απόδοσή τους σε διάφορες δραστηριότητες (αθλήματα, σχολικές δραστηριότητες, χόμπι, κ.λπ.)

Το μέλλον, η επιλογή καριέρας ή η επίτευξη των στόχων τους στη ζωή

 

Πότε χρειάζεται να ανησυχήσω για τις υπερβολικές ανησυχίες του παιδιού μου;

Ο καλύτερος τρόπος για να διαχωρίσουμε τις τυπικές ανησυχίες κατά την ανάπτυξη από εκείνες που είναι  αιτία περαιτέρω προβληματισμού είναι η συχνότητα, η ένταση, το γενικό πλαίσιο εκδήλωσής τους και οι επιπτώσεις που συνεπάγονται στην καθημερινότητά μας. Όταν, για παράδειγμα, ένα παιδί αισθάνεται άγχος που διαρκεί για πολύ και το εμποδίζει να κάνει πράγματα, όπως να πάει στο σχολείο ή να δει τους φίλους του, τότε προκαλείται μεγαλύτερη ανησυχία. Επίσης, οι ανησυχίες που εμφανίζονται τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, ίσως υποδεικνύουν την ανάγκη για περισσότερη κλινική διερεύνηση.

Οι ανησυχίες και το άγχος τυπικά συνοδεύονται και από άλλες δυσκολίες, οι οποίες ενδεχομένως υποδεικνύουν την ύπαρξη κάποιου περαιτέρω ζητήματος. Μερικές κοινές ενδείξεις είναι οι ακόλουθες:

 • Εμφανίζουν απροσεξία ή δυσκολία στη συγκέντρωση.
 • Εμφανίζουν διαταρακτικές συμπεριφορές, όπως ξεσπάσματα θυμού, εναλλαγές της διάθεσης και ευερεθιστότητα.
 • Κάνουν πολλές ερωτήσεις και μάλιστα επαναλαμβανόμενα. 
 • Εμπλέκονται σε διαφωνίες και καυγάδες.
 • Παραπονιούνται για πόνους στο στομάχι ή άλλα σωματικά ενοχλήματα πριν από φαινομενικά συνήθεις δραστηριότητες (π.χ., το να πηγαίνουν στο σχολείο).
 • Αποφεύγουν συνήθεις και καθημερινές καταστάσεις.
 • Προσκολλώνται στους γονείς/φροντιστές τους.
 • Εμφανίζουν δυσκολίες στον ύπνο.

 

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το παιδί μου με υπερβολικές ανησυχίες;

Οι γονείς/φροντιστές γνωρίζουν τα παιδιά τους καλύτερα από όλους. Εάν είστε γονέας/φροντιστής, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε τις παρακάτω προτάσεις:

 • Μιλήστε στο παιδί σας. Μιλήστε στο παιδί σας για τις ανησυχίες και το άγχος του, χωρίς να δείξετε ότι ανησυχείτε οι ίδιοι. Ενημερώστε το ότι θέλετε να κατανοήσετε τι σκέφτεται και τι αισθάνεται. 
 • Ακούστε τι λέει το παιδί σας. Ενώ ορισμένες ανησυχίες φαίνονται μη ρεαλιστικές ή ασήμαντες στους μεγάλους, για τα παιδιά και τους εφήβους είναι πραγματικές και σημαντικές. Προτού, λοιπόν, προτείνετε οποιαδήποτε λύση για τις ανησυχίες του παιδιού σας, προσπαθήστε να ακούσετε και να καταλάβετε τι το αναστατώνει και δώστε του να καταλάβει ότι προσπαθείτε να κατανοήσετε την οπτική του. 
 • Δείξτε του πώς να επιλύει προβλήματα. Χωρίς να απορρίψετε την οπτική του παιδιού σας, μπορείτε να δοκιμάστε να το βοηθήσετε να αναλογιστεί τα πραγματικά αίτια των ανησυχιών του και στη συνέχεια να το βοηθήσετε να βρει ρεαλιστικούς τρόπους ώστε να ανησυχεί λιγότερο. 
 • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να υιοθετήσει έναν υγιή τρόπο ζωής – το σώμα και το μυαλό είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Η σωστή διατροφή, η σωματική άσκηση και ο καλός και επαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσουν θετικά την διάθεση του παιδιού σας και να συμβάλλουν στη μείωση των ανησυχιών του.
 • Όποτε είναι εφικτό και με τη βοήθεια υποστήριξης, προσπαθήστε να εκθέτετε το παιδί σας σε αυτό του προκαλεί ανησυχία. Όταν μάθετε τι προκαλεί ανησυχία στο παιδί σας, προτείνετέ του να το αντιμετωπίσετε μαζί. Εάν, για παράδειγμα, ένα παιδί ανησυχεί που θα πάει στο νέο του σχολείο, μπορείτε να κανονίσετε να επισκεφθείτε μαζί το σχολείο πριν από την πρώτη μέρα, για να το βοηθήσετε να το εξερευνήσει ώστε να εξοικειωθεί με τον χώρο και ενδεχομένως να γνωρίσει από πριν κάποιους συμμαθητές του.

Εάν έχετε ήδη δοκιμάσει κάποιες ή τις περισσότερες από αυτές τις προτάσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί σας επιμένουν, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να αναζητήσετε επαγγελματική υποστήριξη. 

Εάν οι υπερβολικές ανησυχίες του παιδιού σας είναι πολύ συχνές και έντονες, εκδηλώνονται σε πολλά διαφορετικά πλαίσια, διαφέρουν πολύ από αυτές που βιώνουν τα παιδιά της ίδιας ηλικίας και παρεμβαίνουν αρνητικά στην καθημερινή ζωή του ίδιου και της οικογένειάς σας, ίσως αποτελούν ένδειξη πιθανής Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής (ΓΑΔ).

 

Τι είδους επαγγελματική υποστήριξη μπορώ να αναζητήσω για να λάβω βοήθεια;

Πολλές φορές, οι γονείς/φροντιστές βιώνουν ένα αίσθημα ντροπής, ανεπάρκειας ή ακόμα και ενοχής όταν το παιδί τους αντιμετωπίζει δυσκολίες οι οποίες σχετίζονται με υπερβολικές ανησυχίες και άγχος. Εάν σας προβληματίζουν οι ανησυχίες και το άγχος του παιδιού σας, μπορείτε  να λάβετε υποστήριξη και καθοδήγηση. Επικοινωνήστε τις ανησυχίες σας στον παιδίατρό σας κατά τη διάρκεια των επισκέψεών σας αλλά και στο διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στις επισκέψεις σας. 

Ο παιδίατρος ή ο οικογενειακός γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει σχετικά με τις αρχικές σας ανησυχίες και να σας παραπέμψει σε εξειδικευμένους επαγγελματίες. Επίσης, εφόσον είναι εφικτό, θα σας βοηθούσε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Οι επαγγελματίες αυτοί συνεργάζονται και με τους γονείς/φροντιστές, και τους μαθαίνουν πώς μπορούν να υποστηρίζουν τα παιδιά τους εκτός των θεραπευτικών συνεδριών. 

Το δημόσιο σύστημα παρέχει υπηρεσίες στο κοινό μέσω των υπηρεσιών ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων και των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.).

 

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τις πιο κοντινές διαθέσιμες υπηρεσίες του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος δημόσιας υγείας για την παροχή βοήθειας στα παιδιά και τους εφήβους σε όλη τη χώρα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας Χαρτογράφηση Υπηρεσιών εδώ.

Μπορείτε επίσης να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σαρώνοντας με την κάμερα του τηλεφώνου σας τον παρακάτω κωδικό QR ή πατώντας στο σύνδεσμο εδώ.

 

camhicode-2

Ήταν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες;
Ναι!
Όχι πραγματικά