Απρίλιος 2024 για τον Αυτισμό: Από τη γνώση, στην αποδοχή

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ημέρα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών όπως είναι και η Ελλάδα να λάβουν μέτρα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα αυτιστικά άτομα σε όλο τον κόσμο. Ορίστηκε με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (A/RES/62/139), την 1η Νοεμβρίου 2007 και εγκρίθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2007.

Όχι μόνο αυτή η ημέρα, αλλά ολόκληρος ο Απρίλιος θεωρείται μήνας ευαισθητοποίησης αλλά και αποδοχής του αυτισμού -όπως απαιτούν οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των αυτιστικών ατόμων.

Η Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων, με αφορμή αυτόν τον μήνα ευαισθητοποίησης -και αποδοχής!- επιδιώκοντας να συμβάλει στην εξοικείωση με τα βασικά σημεία που συνθέτουν τον πολύπλοκο κόσμο των αυτιστικών ατόμων, παρουσιάζει έναν σύντομο οδηγό που απαντά στις κυριότερες απορίες που μπορεί να έχει ο καθένας μας για το θέμα αυτό.

Τη σύνταξή του ανέλαβε η Κατερίνα Παπανικολάου, Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθύντρια της Πανεπιστημιακής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΓΝΠ «Η Αγία Σοφία”, ιδρύτρια του Ειδικού Ιατρείου Διαταραχών Φάσματος Αυτισμού του ίδιου νοσοκομείου και Επικεφαλής του Κέντρου Αναφοράς της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων στην Αθήνα

Η Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών γύρω από τον αυτισμό μέσω του προγράμματος Βασικής Επιμόρφωσης, το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και περιλαμβάνει θέματα που αφορούν αναπτυξιακες διαταραχές. Επίσης, επικαιροποιημένες πληροφορίες για τον αυτισμό μπορεί κάποιος να βρει μέσω της ιστοσελίδας της Πρωτοβουλίας camhi.gr. Επιπλέον, στους μελλοντικούς στόχους της Πρωτοβουλίας είναι και η επιμόρφωση επαγγελματιών ψυχικής υγείας στη χρήση συγκεκριμένων εξειδικευμένων διαγνωστικών εργαλείων για τον αυτισμό.

Διαβάστε τον σύντομο οδηγό για τον Αυτισμό, κάνοντας κλικ εδώ.