Χρόνος μπροστά στην οθόνη, στις διακοπές: Ένας μίνι Οδηγός
Καλοκαίρι σημαίνει περισσότερο φως, περισσότερη ξεγνοιασιά, αλλά και περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τα παιδιά, που συχνά συνοδεύεται από… περισσότερες οθόνες.
Από τα ατελείωτα sessions στο Minecraft μέχρι το ασταμάτητο scroll στο TikTok, οι ισορροπίες δοκιμάζονται. Και κάπου ανάμεσα στα «άσε με λίγο ακόμα» και τα «κλείστο επιτέλους», δεν είναι δύσκολο να μετατραπεί το σπίτι σε πεδίο καθημερινής διαπραγμάτευσης.
Αν θέλετε να αποφύγετε τις εντάσεις και να δημιουργήσετε ένα πιο ήρεμο και θετικό πλαίσιο για το καλοκαίρι, αξίζει να κάνετε μια παύση και να επανεξετάσετε πώς προσεγγίζετε τη χρήση της τεχνολογίας στην οικογένεια.
Σύμφωνα με τον Dave Anderson, PhD, Αντιπρόεδρο Δημόσιας Συμμετοχής και Εκπαίδευσης, Ειδικευμένο Ψυχολόγο στο Κέντρο για τη ΔΕΠΥ και τις Διαταραχές Συμπεριφοράς στο Child Mind Institute, μια αποτελεσματική στρατηγική για τις οθόνες μπορεί να στηριχθεί σε τέσσερα βασικά ερωτήματα:
🔹 Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που θέλετε να προλάβετε;
🔹 Τι θα ωφελούσε την υγεία και την ψυχική ευεξία των παιδιών σας;
🔹 Ποιες αξίες θέλετε να καθοδηγήσουν τις εμπειρίες τους αυτό το καλοκαίρι;
🔹 Τι πρακτικά μέτρα μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις εντάσεις ή τις τύψεις;
Το καλοκαίρι μπορεί να είναι μια ευκαιρία για επανασύνδεση — και όχι για κόντρες μπροστά στην οθόνη.
Διαβάστε και τυπώστε ολόκληρο τον μίνι Οδηγό "Χρόνος μπροστά στην Οθόνη στις Διακοπές" κάνοντας κλικ εδώ
Βρείτε περισσότερες συμβουλές στον Σύντομο Οδηγό μας για Γονείς για την υπερβολική χρήση οθόνης από παιδιά και εφήβους, κάνοντας κλικ εδώ
Η Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων υλοποιεί τα προγράμματά της σε συνεργασία με το Child Mind Institute και με αποκλειστική στήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) του ΙΣΝ.