Ποια είναι η τυπική διατροφή;

Oι τυπικές διατροφικές μας συνήθειες καθορίζονται από την ιδιοσυγκρασία μας, το σώμα μας και το περιβάλλον μας, και τις περισσότερες φορές μάς συνοδεύουν από την παιδική ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή. Μερικοί άνθρωποι τρώνε τρία γεύματα την ημέρα, άλλοι δύο και άλλοι πέντε. Πολλοί άνθρωποι αγαπούν τα σνακ και συχνά τα τρώνε ανάμεσα στα γεύματα (και αυτό είναι εντάξει!). Το σώμα μας χρειάζεται συνήθως πολλή ενέργεια και το φαγητό είναι το βασικό μας καύσιμο. 

 

Ορισμένοι από εμάς είμαστε επιλεκτικοί στο φαγητό. Δεν μας αρέσει να τρώμε πολλά πράγματα και αρνούμαστε πεισματικά να τα δοκιμάσουμε. Και αυτό, όσο ενοχλητικό και αν είναι, αποτελεί επίσης τυπική συμπεριφορά, αρκεί να τρώμε αρκετά για να είμαστε υγιείς και ενεργοί. 

 

Τα σημαντικότερα πράγματα που χρειάζεται να θυμόμαστε για την τυπική διατροφή είναι τα εξής:

  • Η τυπική διατροφή περιλαμβάνει την κατανάλωση αρκετής τροφής, ώστε να μας παρέχει την ενέργεια που χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα.
  • Η τυπική διατροφή χρειάζεται να είναι ισορροπημένη και να περιλαμβάνει πολλές ομάδες τροφίμων.

 

Μερικές φορές, όταν είμαστε πραγματικά πεινασμένοι, μπορεί να φάμε πολύ και πολύ γρήγορα, και να καταλήξουμε να έχουμε ενόχληση στο στομάχι μας. Άλλες φορές πάλι, όταν δεν νιώθουμε καλά, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν έχουμε κρυολογήσει, δεν έχουμε όρεξη να φάμε ή να πιούμε τίποτα. Και οι δύο αυτές καταστάσεις είναι τυπικές. 

 

Πότε χρειάζεται να δώσω ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή μου;

Όταν κατά κανόνα είτε τρώμε πάρα πολύ είτε πολύ λίγο, είναι σημαντικό να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα διατροφικά μας μοτίβα. Ορισμένες ενδείξεις διατροφικών προβλημάτων περιλαμβάνουν:

  • Περιοριστικές διατροφικές συνήθειες ή δίαιτες που οδηγούν σε αισθητή απώλεια σωματικού βάρους (χωρίς επαγγελματική υποστήριξη).
  • Τακτική υπερκατανάλωση τροφής, που οδηγεί σε ενόχληση και ορισμένες φορές σε δυσφορία.
  • Μεγαλύτερες περίοδοι αφαγίας από το  αναμενόμενο.
  • Επιθυμία για έμετο και/ή πρόκληση εμετού μετά το φαγητό.
  • Το να κρύβουμε φαγητό.
  • Αίσθημα ενοχής μετά την κατανάλωση φαγητού, ειδικά όταν τρώμε τροφές με μεγάλη θερμιδική αξία.
  • Δυσκοιλιότητα χωρίς σωματικά κλινικά αίτια.
  • Ακανόνιστη έμμηνος ρύση χωρίς κλινικά ή σωματικά αίτια (για τα κορίτσια).
  • Χρήση φαρμάκων (π.χ.,  καθαρτικών ή διουρητικών) χωρίς ιατρική συνταγή.
  • Υπερβολική άσκηση γενικά και/ή μετά από υπερβολική κατανάλωση φαγητού.

 

Τι μπορώ να κάνω εάν δυσκολεύομαι με τη διατροφή;

Το να χρειάζεται να αντιμετωπίζεις  ν δυσκολίες στη διατροφή σου μπορεί να είναι πολύ κοπιαστικό και ενοχλητικό. Εάν καταλαβαίνεις ότι δυσκολεύεσαι με τη διατροφή σου, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις: 

  • Ζήτησε βοήθεια από έναν ενήλικα που εμπιστεύεσαι. Οι ενήλικες που εμπιστευόμαστε είναι συνήθως οι γονείς/φροντιστές μας, άλλα μέλη της οικογένειάς μας ή κάποιος που είναι υπεύθυνος να μας φροντίζει. Ενημέρωσε τους ενήλικες που εμπιστεύεσαι για τις δυσκολίες σου. Μπορούν να σε στηρίξουν οι ίδιοι, αλλά και να σε βοηθήσουν να λάβεις επιπλέον βοήθεια που ίσως χρειάζεσαι. 
  • Προσπάθησε να διαχειριστείς τα αισθήματα ενοχής και ντροπής. Να θυμάσαι ότι το φαγητό μάς είναι απαραίτητο για να ζήσουμε. Δεν κάνεις τίποτα κακό ή κάτι που θα μπορούσε να σε βλάψει τρώγοντας ό,τι χρειάζεται το σώμα σου για να συνεχίσει να λειτουργεί. 
  • Να θυμάσαι ότι το σώμα σου μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Ορισμένες φορές, έχουμε την ψευδαίσθηση ότι όλα όσα τρώμε παραμένουν μέσα στο σώμα μας με τη μορφή λίπους. Ωστόσο αυτό δεν είναι αλήθεια. Το σώμα μας μετατρέπει τις τροφές σε ενέργεια και ξοδεύει την ενέργεια για να διατηρήσει τις βασικές και καθημερινές μας λειτουργίες. 
  • Να τηρείς τις ώρες των γευμάτων μαζί με τους ανθρώπους που νοιάζεσαι. Η τήρηση μιας ρουτίνας γευμάτων είναι σημαντική. Προσπάθησε να κάνεις αυτές τις στιγμές ξεχωριστές στιγμές σύνδεσης και επαφής με τους ανθρώπους που αγαπάς, αποφεύγοντας τους περισπασμούς (π.χ., τηλέφωνα, τηλεόραση κ.λπ.). 
  • Ζήτησε από την οικογένειά σου να διατηρεί μια ποικιλία από υγιεινά τρόφιμα στο σπίτι. Είναι πάντοτε καλό να υπάρχουν υγιεινά σνακ και διάφορες επιλογές υγιεινών γευμάτων στο σπίτι. Το να έχουμε εύκολη πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα μπορεί να μας μας βοηθήσει να αποφύγουμε τις ανθυγιεινές τροφές (π.χ., ένα πιάτο με φρούτα στο τραπέζι για σνακ). 

Εάν έχεις ήδη δοκιμάσει κάποιες ή τις περισσότερες από τις παραπάνω προτάσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις επιμένουν, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να ζητήσεις από έναν ενήλικα που εμπιστεύεσαι να αναζητήσει επαγγελματική υποστήριξη. 

 

Εάν οι δυσκολίες στη διατροφή είναι πολύ συχνές,έντονες, εκδηλώνονται σε πολλά διαφορετικά πλαίσια, δεν συμβαδίζουν με αυτές που εκδηλώνουν άλλα άτομα της ίδιας ηλικίας και παρεμβαίνουν αρνητικά στην καθημερινή ζωή, ίσως αποτελούν πιθανή ένδειξη κάποιας Διαταραχής Πρόσληψης Τροφής, όπως η Ψυχογενής Ανορεξία ή η Ψυχογενής Βουλιμία.

 

Τι είδους επαγγελματική υποστήριξη μπορεί να με βοηθήσει;

Πολλές φορές έχουμε αισθήματα ντροπής, ανεπάρκειας ή ενοχής όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες οι οποίες σχετίζονται με τη διατροφή και τη σίτιση. Εάν θεωρείς ότι αντιμετωπίζεις τέτοιου είδους δυσκολίες, υπάρχει διαθέσιμη υποστήριξη και καθοδήγηση αυτή τη στιγμή.

 

Ο παιδίατρος ή ο οικογενειακός γιατρός μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τους αρχικούς σου προβληματισμούς και να σε παραπέμψει σε ειδικούς επαγγελματίες.  Επίσης, εφόσον είναι εφικτό, μια επίσκεψη  σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ή διατροφολόγο μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη. 

 

Το δημόσιο σύστημα υγείας  και το δημόσιο σύστημα παιδείας παρέχουν υπηρεσίες μέσω των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων και των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης  (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.).

 

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τις πιο κοντινές διαθέσιμες υπηρεσίες του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος δημόσιας υγείας για την παροχή βοήθειας στα παιδιά και τους εφήβους σε όλη τη χώρα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας Χαρτογράφηση Υπηρεσιών εδώ.

Μπορείτε επίσης να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σαρώνοντας με την κάμερα του τηλεφώνου σας τον παρακάτω κωδικό QR ή πατώντας στο σύνδεσμο εδώ.

 

camhicode-2

Ήταν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες;
Ναι!
Όχι πραγματικά