Ποιες είναι οι συνήθεις ή τυπικές εμμονικές σκέψεις;

Οι περισσότεροι από εμάς θα συμφωνήσουμε ότι «κολλάμε» σε πράγματα που μας ευχαριστούν. Μερικές φορές, μοιάζει σα να σκεφτόμαστε συνέχεια την αγαπημένη μας εκπομπή, το αγαπημένο μας τραγούδι, το αγαπημένο μας παιχνίδι ή ακόμα και την αγαπημένη μας δραστηριότητα. Για παράδειγμα, μπορεί να μιλάμε για τους ίδιους καλλιτέχνες ξανά και ξανά, να γνωρίζουμε τα πάντα για τη ζωή τους και να μη χάνουμε ούτε ένα επεισόδιο από τις τηλεοπτικές τους εκπομπές. Άλλοτε πάλι, μπορεί να μας συναρπάσει μια νέα δραστηριότητα, όπως ένα νέο άθλημα, και μαθαίνουμε τα πάντα σχετικά με αυτό. Αυτού του είδους οι εμμονές είναι τυπικές, δεν διαρκούν συνήθως πολύ και γενικά, δεν παρεμβαίνουν στην καθημερινή μας ζωή. Τυπικές είναι και κάποιες σκέψεις που δεν θέλουμε να κάνουμε ή που μοιάζουν παράξενες, όπως, για παράδειγμα, η σκέψη του να πετάξουμε το τηλέφωνο μας έξω από το παράθυρο ενός κινούμενου αυτοκινήτου. Καμιά φορά αυτές οι παράξενες σκέψεις έρχονται στο μυαλό μας.

 

Πότε χρειάζεται να δώσω ιδιαίτερη προσοχή στις εμμονικές σκέψεις;

Εάν δε μπορούμε να ησυχάσουμε το μυαλό μας από σκέψεις ή ανησυχίες που δεν θέλουμε να έχουμε, αυτό μπορεί να αποτελεί λόγο ανησυχίας. Οι ανεπιθύμητες σκέψεις μπορούν να μας αναστατώνουν ή να παρέμβουν στη σχολική μας ζωή, στις δραστηριότητές μας ή στην κοινωνική μας ζωή. Αυτού του είδους οι σκέψεις μπορεί να υποδεικνύουν την ύπαρξη κάποιου μεγαλύτερου ζητήματος. 

 

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ανεπιθύμητων σκέψεων και ανησυχιών που μπορεί να αποτελέσουν λόγο προβληματισμού:

  • Μετράμε σιωπηλά μέχρι έναν συγκεκριμένο αριθμό ή μετράμε αντικείμενα για να βεβαιωθούμε ότι ο αριθμός τους είναι συγκεκριμένος.
  • Επαναλαμβάνουμε νοερά λέξεις μέχρι να νιώσουμε άνετα ή «όπως πρέπει».
  • Δημιουργούμε και διαρκώς επαναλαμβάνουμε νοητικές λίστες στο μυαλό μας. 
  • Σκεφτόμαστε ή αναθεωρούμε στιγμές του παρελθόντος κατ’ επανάληψη, με σκοπό να βεβαιωθούμε ότι δεν προσβάλαμε ή δεν πληγώσαμε κάποιον.
  • Έχουμε επαναλαμβανόμενες ανησυχίες ότι θα συμβούν άσχημα πράγματα.
  • Έχουμε επαναλαμβανόμενες ανησυχίες για τα μικρόβια ή τη βρωμιά (ακόμα και χωρίς δικαιολογημένη αιτία).
  • Αναζητούμε επανειλημμένως διαβεβαιώσεις ότι δεν θα συμβούν άσχημα πράγματα.
  • Έχουμε την ακατανίκητη ανάγκη να ρωτάμε άλλους ανθρώπους σχετικά με τις ανησυχίες μας ξανά και ξανά.

 

Τι χρειάζεται να κάνω αν αντιμετωπίζω δυσκολίες που σχετίζονται με εμμονικές σκέψεις;

Το να χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε εμμονικές ή ανεπιθύμητες σκέψεις μπορεί να είναι μια πολύ κοπιαστική και εκνευριστική διαδικασία. Εάν καταλαβαίνεις ότι αντιμετωπίζεις δυσκολίες που σχετίζονται με τέτοιες σκέψεις, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις:

  • Ζήτησε βοήθεια από έναν ενήλικα που εμπιστεύεσαι. Οι ενήλικες που εμπιστευόμαστε είναι συνήθως οι γονείς/φροντιστές μας, άλλα μέλη της οικογένειάς μας ή κάποιος που είναι υπεύθυνος να μας φροντίζει. Ενημέρωσε τους ενήλικες που εμπιστεύεσαι για τις δυσκολίες σου. Μπορούν να σε στηρίξουν οι ίδιοι, αλλά και να σε βοηθήσουν να λάβεις επιπλέον βοήθεια που ίσως χρειάζεσαι. 
  • Να θυμάσαι ότι οι σκέψεις δεν είναι το ίδιο με τα γεγονότα. Μπορούμε να σκεφτόμαστε ό,τι θέλουμε. Με το μυαλό μας μπορούμε να ταξιδεύουμε σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, χωρίς στην πραγματικότητα να πάμε πουθενά. Πολλές σκέψεις έρχονται στο μυαλό μας καθημερινά και αρκετές από αυτές δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Μερικές φορές, είναι λοιπόν, σημαντικό να μην παίρνουμε τις σκέψεις μας και πολύ στα σοβαρά. 
  • Να θυμάσαι ότι όλοι κάνουμε κατά καιρούς περίεργες σκέψεις. Είναι πολύ σύνηθες για όλους μας να κάνουμε σκέψεις οι οποίες θεωρούνται παράξενες, όπως το να πετάξουμε το τηλέφωνό μας από το παράθυρο ή ακόμα και να δώσουμε μια γροθιά στον συνομιλητή μας. Το να σκεφτούμε κάτι δεν σημαίνει ότι θέλουμε να το κάνουμε, πόσο μάλλον ότι πρόκειται να το κάνουμε. 
  • Φαντάσου τις σκέψεις σου σαν τα βαγόνια ενός τρένου που περνά και μην βυθίζεσαι σε αυτές.  Οι σκέψεις μας είναι σαν τα βαγόνια ενός τρένου που περνούν από μπροστά μας. Εάν τις αφήσουμε έρχονται και φεύγουν. Προσπάθησε, λοιπόν, να μην προσκολλάσαι σε μια σκέψη ή να μη συνεχίζεις ηθελημένα να τη σκέφτεσαι. Αντί να ανέβεις στο τρένο, άφησέ το να περάσει και να φύγει μακριά. 
  • Απόφυγε να ζητάς διαβεβαιώσεις για τις εμμονικές σου σκέψεις. Μερικές φορές, νιώθουμε την ακατανίκητη επιθυμία να ζητήσουμε διαβεβαιώσεις για πράγματα που είναι συνεχώς στο μυαλό μας. Παρόλο που το να λάβουμε διαβεβαίωση ίσως μας καθησυχάσει τη δεδομένη στιγμή, μπορεί επίσης μακροπρόθεσμα να ενισχύσει τις ανησυχίες μας. 

Εάν έχεις ήδη δοκιμάσει κάποιες ή τις περισσότερες από τις παραπάνω προτάσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις επιμένουν, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να ζητήσεις από έναν ενήλικα που εμπιστεύεσαι να αναζητήσει επαγγελματική υποστήριξη.

 

Εάν οι εμμονικές σκέψεις είναι πολύ συχνές, έντονες, εκδηλώνονται σε πολλά διαφορετικά πλαίσια, δεν συμβαδίζουν με αυτές που εκδηλώνουν άλλα άτομα της ίδιας ηλικίας και παρεμβαίνουν αρνητικά στην καθημερινή ζωή, ίσως αποτελούν πιθανή ένδειξη Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής (ΙΨΔ).

 

Τι είδους επαγγελματική υποστήριξη μπορεί να με βοηθήσει;

Πολλές φορές έχουμε αισθήματα ντροπής, ανεπάρκειας ή ενοχής όταν αντιμετωπίσουμε εμμονικές σκέψεις. Εάν θεωρείς ότι αντιμετωπίζεις τέτοιου είδους δυσκολίες, υπάρχει διαθέσιμη υποστήριξη και καθοδήγηση αυτή τη στιγμή.

 

Ο παιδίατρος ή ο οικογενειακός γιατρός μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τους αρχικούς σου προβληματισμούς και να σε παραπέμψει σε ειδικούς επαγγελματίες.  Επίσης, εφόσον είναι εφικτό, μια επίσκεψη  σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη. 

 

Το δημόσιο σύστημα υγείας  και το δημόσιο σύστημα παιδείας παρέχουν υπηρεσίες μέσω των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων και των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης  (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.).

 

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τις πιο κοντινές διαθέσιμες υπηρεσίες του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος δημόσιας υγείας για την παροχή βοήθειας στα παιδιά και τους εφήβους σε όλη τη χώρα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας Χαρτογράφηση Υπηρεσιών εδώ.

Μπορείτε επίσης να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σαρώνοντας με την κάμερα του τηλεφώνου σας τον παρακάτω κωδικό QR ή πατώντας στο σύνδεσμο εδώ.

 

camhicode-2

Ήταν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες;
Ναι!
Όχι πραγματικά