Ποιος είναι ο συνηθισμένος ή τυπικός θυμός;

Όλοι θυμώνουμε–ο θυμός είναι 100% τυπικός. Συνήθως, ο θυμός υποχωρεί σε λιγότερο από 30 λεπτά. Όταν όμως θυμώνουμε συχνά (π.χ., αρκετές φορές την εβδομάδα) ή εάν ο θυμός μας κρατάει για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ., για αρκετές ώρες αντί για κάποια λεπτά της ώρας), μπορεί να μας απομακρύνει από κάποιες  εμπειρίες μας. Επιπλέον, κάποιες φορές οι έφηβοι έχουν λιγότερα «εργαλεία» στη διάθεσή τους για να διαχειριστούν τον θυμό τους σε σχέση με τους ενήλικες. 

 

Για παράδειγμα, είναι αναμενόμενο να νιώσουμε θυμό όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουμε ή όταν πρέπει να κάνουμε κάτι που δεν θέλουμε. Όταν θυμώνουμε, η έντονη ανάγκη που νιώθουμε να κλάψουμε, να φωνάξουμε, να χτυπήσουμε τα πόδια κάτω ή να κλωτσήσουμε είναι όλες απόλυτα τυπικές αντιδράσεις θυμού. 

 

Πολλές φορές, ο θυμός μας στρέφεται προς τους γονείς/φροντιστές ή τα μέλη της οικογένειάς μας, γιατί αυτοί βρίσκονται πιο κοντά μας. Συνήθως, είμαστε πιο προσεκτικοί με τους συνομηλίκους μας, γιατί η δημιουργία ισχυρών δεσμών με τους συνομηλίκους είναι πολύ σημαντική και, σε γενικές γραμμές, δεν θέλει κάποιος να κάνει παρέα με ένα ευέξαπτο άτομο που τα βάζει συνεχώς με τους άλλους.

 

Πότε χρειάζεται να δώσω ιδιαίτερη προσοχή στον θυμό;

Η ευερεθιστότητα, όπως ονομάζεται η τάση να θυμώνει κανείς, ενδεχομένως αποτελεί ένδειξη μιας σειράς ζητημάτων. Πρώτον, μπορεί να συνιστά αναμενόμενη αντίδραση στην αδικία, την προκατάληψη, τις διακρίσεις, την κακομεταχείριση ή την παραμέληση. Προτού, λοιπόν, σκεφτούμε ότι ίσως κάτι δεν πάει καλά με εμάς, ας αναλογιστούμε τι μπορεί να συμβαίνει γύρω μας που να σχετίζεται τον θυμό που αισθανόμαστε. Δεύτερον, ο θυμός ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη κάποιας άλλης δυσκολίας, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος. Τέλος, ίσως ο επίμονος θυμός ενδέχεται να αποτελεί δυσκολία από μόνος του.  

 

Όταν ο θυμός διαταράσσει τη ζωή μας ή τη ζωή των ανθρώπων γύρω μας, είτε λόγω συχνότητας, είτε λόγω έντασης, αποτελεί λόγο ανησυχίας. Η ευερεθιστότητα αποτελεί συνήθη ένδειξη ότι κάτι συμβαίνει στη ζωή μας και ότι χρειαζόμαστε υποστήριξη. Η ευερεθιστότητα συχνά συνοδεύει:

  • Παρατεταμένη θλίψη.
  • Άγχος.
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση.
  • Δυσκολίες στον ύπνο.
  • Δυσκολίες στο σχολείο.
  • Τραυματικές εμπειρίες.

 

Ο επίμονος θυμός χρειάζεται, γενικά, να μας προβληματίσει όταν:

  • Η διάθεσή μας είναι ευερέθιστη με τους συνομηλίκους μας και μέσα στη σχολική τάξη.
  • Ο θυμός μας επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Νιώθουμε θυμό σε συχνή βάση.
  • Η επιθυμία που νιώθουμε να χτυπήσουμε, να σπάσουμε κάποιο αντικείμενο, να κλωτσήσουμε ή να δαγκώσουμε είναι ακατανίκητη και σχεδόν ανεξέλεγκτη. 
  • Η ευερέθιστη διάθεσή μας προκύπτει ξαφνικά, χωρίς προφανή αιτία. 

 

Τι μπορώ να κάνω εάν αντιμετωπίζω δυσκολίες που σχετίζονται με επίμονο θυμό;

Το να χρειάζεται να αντιμέτωπίζεις επίμονο θυμό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο και κοπιαστικό. Εάν καταλαβαίνεις ότι δυσκολεύεσαι στον τομέα αυτό, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις: 

  • Ζήτησε βοήθεια από έναν ενήλικα που εμπιστεύεσαι. Οι ενήλικες που εμπιστευόμαστε είναι συνήθως οι γονείς/φροντιστές μας, άλλα μέλη της οικογένειάς μας ή κάποιος που είναι υπεύθυνος να μας φροντίζει. Ενημέρωσε τους ενήλικες που εμπιστεύεσαι για τις δυσκολίες σου. Μπορούν να σε στηρίξουν οι ίδιοι, αλλά και να σε βοηθήσουν να λάβεις επιπλέον βοήθεια που ίσως χρειάζεσαι. 
  • Προσπάθησε να καταλάβεις τι πυροδοτεί (τι ξεκινάει) και τι διατηρεί  την ευερεθιστότητά σου. 
    • Μήπως επειδή έχεις περιορισμένο έλεγχο των ορμών ή των παρορμήσεων σου;
    • Μήπως επειδή υπάρχει κάποιο πρόβλημα το οποίο νιώθεις ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς;
    • Μήπως επειδή δεν δέχεσαι εύκολα το «όχι»;
    • Μήπως επειδή σου είναι δύσκολο να επικοινωνήσεις στους ενήλικες αυτό που χρειάζεσαι;
    • Μήπως επειδή δεν είσαι πάντα σίγουρος/η για το τί είναι κατάλληλο και τι όχι σε μια συγκεκριμένη κατάσταση;
  • Βρες τρόπους για να διαχειρίζεσαι τα έντονα συναισθήματά σου. Όταν νιώθεις αναστάτωση, μπορείς να πάρεις βαθιές ανάσες, να ηρεμήσεις με κάτι που σου αρέσει ή να πας σε ένα ήσυχο και ασφαλές μέρος. 
  • Να αθλείσαι, να τρως καλά και να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν. Η διατήρηση της σωματικής ευεξίας και η συμμετοχή σε ευχάριστες δραστηριότητες μπορεί να βελτιώσουν τη διάθεσή σου και να σε βοηθήσουν να μεταθέτεις κάποιες φορές την προσοχή σου σε κάτι παραγωγικό.
  • Να θυμάσαι τα καλά πράγματα για τον εαυτό σου. Όταν αισθανόμαστε θυμό, είναι σύνηθες να νιώθουμε επίσης άσχημα με τον εαυτό μας. Προσπάθησε, λοιπόν, να θυμάσαι τα καλά πράγματα για τον εαυτό σου, τα δυνατά σου σημεία και όλα εκείνα που σε κάνουν ενδιαφέρον.  Ο καθένας μας είναι μοναδικός με τον δικό του διαφορετικό τρόπο. 
  • Αναγνώρισε και αποδέξου την πρόοδό σου. Όταν σημειώνεις πρόοδο, είναι σημαντικό να την αναγνωρίζεις. Επαίνεσε τον εαυτό σου για κάθε προσπάθεια που κάνεις, ώστε να ξεπεράσεις τον επίμονο θυμό σου.  

Εάν έχεις ήδη δοκιμάσει κάποιες ή τις περισσότερες από τις παραπάνω προτάσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις επιμένουν, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να ζητήσεις από έναν ενήλικα που εμπιστεύεσαι να αναζητήσει επαγγελματική υποστήριξη. 

 

Εάν ο παρατεταμένος θυμός είναι πολύ συχνός και έντονος, εκδηλώνεται σε διαφορετικά πλαίσια, δεν συμβαδίζει με αυτόν που εκδηλώνουν άλλα άτομα της ίδιας ηλικίας και παρεμβαίνει αρνητικά στην καθημερινή ζωή, ίσως αποτελεί πιθανή ένδειξη Διαταραχής Διασπαστικής Απορρύθμισης της Διάθεσης (ΔΔΑΔ). 

 

Τι είδους επαγγελματική υποστήριξη μπορεί να με βοηθήσει;

Πολλές φορές έχουμε αισθήματα ντροπής, ανεπάρκειας ή ενοχής όταν βιώνουμε επίμονο θυμό. Εάν θεωρείς ότι αντιμετωπίζεις τέτοιου είδους δυσκολίες, υπάρχει διαθέσιμη υποστήριξη και καθοδήγηση αυτή τη στιγμή.

 

Ο παιδίατρος ή ο οικογενειακός γιατρός μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τους αρχικούς σου προβληματισμούς και να σε παραπέμψει σε ειδικούς επαγγελματίες.  Επίσης, εφόσον είναι εφικτό, μια επίσκεψη  σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη. 

 

Το δημόσιο σύστημα υγείας και το δημόσιο σύστημα παιδείας παρέχουν υπηρεσίες μέσω των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων και των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης  (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.).

 

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τις πιο κοντινές διαθέσιμες υπηρεσίες του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος δημόσιας υγείας για την παροχή βοήθειας στα παιδιά και τους εφήβους σε όλη τη χώρα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας Χαρτογράφηση Υπηρεσιών εδώ.

Μπορείτε επίσης να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σαρώνοντας με την κάμερα του τηλεφώνου σας τον παρακάτω κωδικό QR ή πατώντας στο σύνδεσμο εδώ.

 

camhicode-2

Ήταν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες;
Ναι!
Όχι πραγματικά