Ποια είναι η συνηθισμένη ή τυπική συμπεριφορά στα θέματα της τουαλέτας;
Τα «ατυχήματα» ούρησης είναι συνηθισμένο φαινόμενο στα παιδιά νηπιακής και προσχολικής ηλικίας, καθώς τα περισσότερα παιδιά εκπαιδεύονται στη χρήση της τουαλέτας περίπου γύρω στα 3 έτη. Τα μικρά παιδιά μπορεί να έχουν «ατυχήματα» κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, κυρίως όταν βρίσκονται στη διαδικασία εκπαίδευσης της τουαλέτας και όταν είναι μικρότερα των 5 ετών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμα μαθαίνουν να κατανοούν τα σημάδια που τους δίνει το σώμα τους και ίσως περιμένουν δυσανάλογα πολύ μέχρι να πάνε στην τουαλέτα.
Πότε χρειάζεται να ανησυχήσω για τις δυσκολίες στον έλεγχο της ούρησης του παιδιού μου;
Ακόμα και τα παιδιά που έχουν εκπαιδευτεί επιτυχώς στη χρήση της τουαλέτας, έχουν περιστασιακά «ατυχήματα» για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την επιτυχή έκβαση της εκπαίδευσής τους. Τέτοιου είδους «ατυχήματα» ενδέχεται να συμβούν και ως απάντηση σε στρεσογόνα συμβάντα στο σπίτι ή το σχολείο, αλλά δεν επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι γονείς/φροντιστές χρειάζεται να ανησυχήσουν εάν ένα παιδί έχει περάσει την ηλικία των 5 ετών και «βρέχει» τα ρούχα του συστηματικά (π.χ., μία φορά την εβδομάδα) στη διάρκεια της ημέρας ή «βρέχει» το κρεβάτι του τη νύχτα. Το ίδιο συμβαίνει και όταν ένα παιδί αρχίζει να έχει «ατυχήματα» ξανά, αφού έχει ήδη εκπαιδευτεί επιτυχώς στη χρήση της τουαλέτας, ακόμα και αν είναι κάτω από 5 ετών. Το παιδί μπορεί να βρέχεται ακούσια ή εκούσια.
Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το παιδί μου με δυσκολίες στον έλεγχο της ούρησης;
Οι γονείς/φροντιστές γνωρίζουν τα παιδιά τους καλύτερα από όλους. Εάν είστε γονέας/φροντιστής, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε, ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας με ενούρηση:
- Μιλήστε στο παιδί σας. Κάντε στο παιδί σας απλές ερωτήσεις για να προσπαθήσετε να κατανοήσετε ποιοι στρεσογόνοι παράγοντες σχετίζονται με τα επεισόδια της ενούρησης.
- Φτιάξτε ένα ημερολόγιο για να σημειώνετε τις «στεγνές και ηλιόλουστες» νύχτες ή τις «υγρές και βροχερές» νύχτες. Ανταμείψτε το παιδί σας όταν παραμένει στεγνό για κάποιες διαδοχικές “ηλιόλουστες νύχτες”.
- Χρησιμοποιήστε συναγερμούς υγρασίας (εφόσον είναι διαθέσιμοι), οι οποίοι ξυπνούν το παιδί σας όταν αρχίσει να «βρέχει» το κρεβάτι του. Οι συναγερμοί υγρασίας έχουν καλά αποτελέσματα, αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες έως ότου το παιδί καταφέρει να ελαχιστοποιήσει ή να σταματήσει να «βρέχει» το κρεβάτι του.
- Αποφύγετε να δίνετε στο παιδί σας να πίνει υγρά στη διάρκεια της νύχτας. Δώστε στο παιδί σας να πιει το τελευταίο υγρό μία ώρα προτού πέσει για ύπνο. Υπενθυμίστε του να πάει στην τουαλέτα ακριβώς προτού πάει στο κρεβάτι του.
- Προγραμματίστε επισκέψεις στην τουαλέτα, μία ή δυο φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας ώστε να αδειάσει η κύστη του παιδιού.
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πηγαίνει στην τουαλέτα πιο συχνά στη διάρκεια της μέρας.
- Επιβραβεύστε το παιδί σας όταν τα καταφέρνει να μη «βρέχει» το κρεβάτι του τη νύχτα.
- Να είστε υποστηρικτικοί και τρυφεροί με το παιδί σας όταν έχει ένα επεισόδιο ενούρησης και αποφύγετε να το τιμωρείτε ή να είστε επικριτικοί. Πείτε στο παιδί σας ότι ήταν απλώς ένα «ατύχημα» και ότι τα ατυχήματα συμβαίνουν.
Εάν έχετε ήδη δοκιμάσει κάποιες ή τις περισσότερες από αυτές τις προτάσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί σας επιμένουν, παρεμβαίνοντας αρνητικά στην καθημερινότητά του και στην καθημερινότητα της οικογένειάς σας, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να αναζητήσετε επαγγελματική υποστήριξη. Όταν ένα παιδί δυσκολεύεται γιατί «βρέχει» τα ρούχα ή το κρεβάτι του, είναι σημαντικό να συζητήσετε το θέμα με κάποιον γιατρό.
Τι είδους επαγγελματική υποστήριξη μπορώ να αναζητήσω για να λάβω βοήθεια;
Πολλές φορές, οι γονείς/φροντιστές βιώνουν ένα αίσθημα ντροπής, ανεπάρκειας ή ακόμα και ενοχής όταν το παιδί τους παρουσιάζει ενούρηση. Εάν ανησυχείτε, μπορείτε να λάβετε υποστήριξη και καθοδήγηση. Επικοινωνήστε τις ανησυχίες σας στον παιδίατρό σας κατά τη διάρκεια των επισκέψεών σας αλλά και στο διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στις επισκέψεις σας. Ο παιδίατρος ή ο οικογενειακός γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει σχετικά με τις αρχικές σας ανησυχίες και να σας παραπέμψει σε ειδικούς επαγγελματίες.
Ο γιατρός θα θέσει τη διάγνωση της Ενούρησης μόνο εάν το παιδί είναι τουλάχιστον πέντε ετών, δεδομένου ότι είναι σύνηθες για τα μικρότερα παιδιά κάποιες φορές μην ελέγχουν επαρκώς την κύστη τους.
Άλλες προϋποθέσεις για να τεθεί η διάγνωση της Ενούρησης είναι το παιδί να:
- «Βρέχει» τα ρούχα ή το κρεβάτι του εκούσια ή ακούσια.
- Παρουσιάζει συμπτώματα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον τρεις μήνες και τα συμπτώματα αυτά να του προκαλούν δυσκολίες στο σχολείο ή με τους φίλους του.
Ο γιατρός θα εξετάσει το παιδί για να αποκλείσει άλλα ιατρικά θέματα, όπως λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή διαβήτη. Οι γιατροί ενδέχεται επίσης να συνταγογραφήσουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ενούρησης.
Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;
Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τις πιο κοντινές διαθέσιμες υπηρεσίες του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος δημόσιας υγείας για την παροχή βοήθειας στα παιδιά και τους εφήβους σε όλη τη χώρα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας Χαρτογράφηση Υπηρεσιών εδώ.
Μπορείτε επίσης να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σαρώνοντας με την κάμερα του τηλεφώνου σας τον παρακάτω κωδικό QR ή πατώντας στο σύνδεσμο εδώ.