Εκδήλωση της Πρωτοβουλίας στα Ιωάννινα για την ψυχική υγεία των παιδιών της Ηπείρου

Σε μια κατάμεστη αίθουσα και με μια εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση, ανοιχτή στο κοινό, παρουσιάστηκε το έργο της Πρωτοβουλίας, οι προκλήσεις και τα επόμενα βήματά της στα Ιωάννινα, όπου βρίσκεται ένα από τα πέντε κέντρα αναφοράς της.

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024, στις 6 το απόγευμα, η Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων διοργάνωσε μια εκδήλωση γνωριμίας με το έργο της στα Ιωάννινα, στην Αίθουσα Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής». Η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία, φτάνοντας τα 250 άτομα -καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας- στην πλειοψηφία του εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες ψυχικής υγείας αλλά και γονείς και απλοί πολίτες που ήθελαν να γνωρίσουν το έργο της και να συζητήσουν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην πρόσβαση στη φροντίδα ψυχικής υγείας των παιδιών.

Η εκδήλωση, το συντονισμό της οποίας έκανε η Διευθύντρια της Πρωτοβουλίας και Ψυχίατρος Παιδιών & Εφήβων, Δρ. Αναστασία Κουμούλα, ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Θωμά Υφαντή, Καθηγητή Ψυχιατρικής, Διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) ο οποίος αναφέρθηκε στην εξαιρετική συμβολή της Πρωτοβουλίας στην παροχή υπηρεσιών σε παιδιά και οικογένειες με έμφαση στην κοινότητα καθώς και το ρόλο της εντός του δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην περιοχή. Στη συνέχεια, ο Επικεφαλής του τοπικού Κέντρου Αναφοράς της Πρωτοβουλίας, Κωνσταντίνος Κώτσης, Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και Υπεύθυνος του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, έκανε μια εισαγωγή στο έργο της Πρωτοβουλίας αναφερόμενος στους στόχους της, και στις παρεμβάσεις της όσον αφορά την Ήπειρο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο όραμά της για επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις και συστηματικά και μετρήσιμα αποτελέσματα καθώς και στη σημασία να ακούγεται η φωνή της τοπικής κοινότητας και των ίδιων των παιδιών και εφήβων κατά το σχεδιασμό τέτοιων προγραμμάτων ψυχικής υγείας.

Έπειτα, τον λόγο πήρε η ψυχολόγος και εκπαιδεύτρια, μέλος του Κέντρου Αναφοράς της Πρωτοβουλίας στα Ιωάννινα, Ανδρομάχη Μητροπούλου, η οποία παρουσίασε το καινοτόμο πρόγραμμα βασικής επιμόρφωσης “Εγγραμματισμός στην Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων» που στοχεύει στην επιμόρφωση των επαγγελματιών της εκπαιδευτικής κοινότητας μέσα από μια «σύγχρονη» και «ασύγχρονη» επιμορφωτική διαδρομή. Μάλιστα, στην παρουσίασή της συμμετείχε και μια από τις επιμορφούμενες, η εκπαιδευτικός Ανδρομάχη Παπαευσταθίου, η οποία μοιράστηκε την εμπειρία της από την επιμόρφωση, επισημαίνοντας τη σημασία που έχει για τους εκπαιδευτικούς να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλα εργαλεία, πόρους και υποστήριξη για να μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός ασφαλούς και εποικοδομητικού περιβάλλοντος στο σχολείο προς όφελος των παιδιών.

Στη συνέχεια, η Αλεξάνδρα Τζώτζη, Ψυχολόγος, Εκπαιδεύτρια, και μέλος του Κέντρου Αναφοράς της Πρωτοβουλίας στα Ιωάννινα, παρουσίασε το Πρόγραμμα Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης για επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας (ψυχιάτρους παιδιών και εφήβων & ψυχολόγους) το οποίο προτεραιοποιεί τις διαταραχές των ανηλίκων που κατέχουν την πρώτη θέση στην Ελλάδα, ήτοι, το άγχος, την κατάθλιψη και τα προβλήματα συμπεριφοράς παρέχοντας επιμορφώσεις σε ειδικά ψυχοθεραπευτικά πρωτόκολλα.

Η εφηβική συμβουλευτική ομάδα των Ιωαννίνων του Προγράμματος Νεανικής Συμμετοχής YES έδωσε κι αυτή το δικό της παρόν, εκπροσωπούμενη από τον γενικό συντονιστή της, Γιώργο Μόσχο, ο οποίος παρουσίασε το έργο του προγράμματος σε τοπικό επίπεδο, επισημαίνοντας πως φέτος η ομάδα συμπεριλαμβάνει και παιδιά που μένουν εκτός πόλης αλλά και παιδιά που διαμένουν σε δομές παιδικής προστασίας, και πως κύριο μέλημά της -όπως και πέρυσι- είναι να τροφοδοτεί διαρκώς και με συστηματικό τρόπο τα προγράμματα της Πρωτοβουλίας με τις απόψεις και τις προτάσεις των εφήβων για τον τρόπο βελτίωσης της φροντίδας ψυχικής υγείας που λαμβάνουν.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση με το κοινό και με δείπνο γνωριμίας.

Η εκδήλωσή μας στον τοπικό τύπο (ενδεικτικά):

Ηπειρωτικός Αγών: Ανοιχτή πρόσκληση στην ψυχική υγεία

Ήπειρος Online: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι

Epirus Gate: Μεγάλη εκδήλωση για την Ψυχική Υγεία των παιδιών στα Γιάννενα

Νέοι Αγώνες Ηπείρου: Εκδήλωση για την Ψυχική Υγεία των παιδιών και των εφήβων

ΙΤV Ειδήσεις: Σοβαρά ζητήματα για το 12% των παιδιών και των εφήβων