Η Πρωτοβουλία, στο Παγκόσμιο Συνέδριο της IACAPAP στη Βραζιλία

Mε τρία ηγετικά στελέχη της συμμετείχε η Πρωτοβουλία στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων και Συναφών Επαγγελμάτων (IACAPAP) που έλαβε χώρα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, μεταξύ 20-24 Μαΐου 2024. Αποστολή της IACAPAP είναι η υποστήριξη της ψυχικής υγείας και ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων μέσω από ποικίλους δρόμους, όπως η πολιτική, η πρακτική και η έρευνα.

Η Πρωτοβουλία συμμετείχε στο συνέδριο με ένα συμπόσιο με τίτλο “The Child & Adolescent Mental Health Initiative (CAMHI) in Greece: Building Capacity through a National Mental Health Network” («Η Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων στην Ελλάδα: Ανάπτυξη ικανοτήτων μέσα από ένα Εθνικό Δίκτυο Ψυχικής Υγείας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Επ. Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής και επικεφαλής της Πρωτοβουλίας στο Κέντρο Αναφοράς της στα Ιωάννινα, Κωνσταντίνος Κώτσης, παρουσίασε το σύστημα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα καθώς και τα ευρήματα από την έρευνα πεδίου που εκπόνησε η Πρωτοβουλία στο ξεκίνημα του προγράμματός της.

Στη συνέχεια η ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, και Διευθύντρια της Πρωτοβουλίας, δρ Αναστασία Κουμούλα, παρουσίασε αναλυτικά το σύνολο των επιμορφώσεων της Πρωτοβουλίας και πώς αυτές μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα ψυχικής υγείας και το εκπαιδευτικό σύστημα, εκπληρώνοντας το όραμα της Πρωτοβουλίας ώστε κάθε παιδί, έφηβος και οικογένεια στην Ελλάδα να έχει πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα ψυχικής υγείας και σε αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης. Απώτερος στόχος, η υποστήριξη των επαγγελματιών πρώτης γραμμής και η ενίσχυση της φροντίδας που λαμβάνουν τα παιδιά και οι έφηβοι.

Ο Γιώργος Μόσχος, Γενικός Συντονιστής του Προγράμματος Νεανικής Συμμετοχής YES (Youth Engagement Scheme) της Πρωτοβουλίας, μίλησε για την καινοτόμο προσέγγιση της δράσης αυτής, καθώς προάγει την ακρόαση των φωνών των ίδιων των εφήβων σε θέματα ψυχικής υγείας που τους αφορούν μέσω της λειτουργίας εφηβικών συμβουλευτικών ομάδων σε πέντε περιοχές της Ελλάδας.

To Συμπόσιο συντόνισε η Ψυχολόγος, στέλεχος του CMI και Υπεύθυνη Προγραμμάτων, Κλινικών και Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων της Πρωτοβουλίας, δρ Julia Schafer.

Το συμπόσιο έκλεισε με ερωτήσεις απο το κοινό, το ενδιαφέρον του οποίου ήταν μεγάλο, τόσο για το περιεχόμενο των προγραμμάτων επιμόρφωσης και την εφαρμογή τους στη χώρα μας, όσο και για τη συμμετοχή των εφήβων.