Οδηγίες για Γονείς και Εκπαιδευτικούς έπειτα από Φωτιές
Όπως ισχύει για τους ενήλικες, έτσι και για τα παιδιά και τους εφήβους μια καταστροφική πυρκαγιά ενδέχεται να αποτελέσει ένα τραυματικό βίωμα. Συχνά οι φωτιές πλήττουν ολόκληρες κοινότητες, υπονομεύοντας περαιτέρω την αίσθηση ασφάλειας και κανονικότητας στη ζωή ενός παιδιού.
Σε τέτοιες αποσταθεροποιητικές περιστάσεις, τα παιδιά χρειάζονται από τους οικείους τους υποστήριξη και συχνά αναζητούν καθοδήγηση για το πώς να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και να κατανοήσουν και ρυθμίσουν τις αντιδράσεις τους. Οι γονείς, οι φροντιστές, ή/και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά και τους εφήβους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση μετά από μια πυρκαγιά παραμένοντας ψύχραιμοι, και, όσο το δυνατόν, ήρεμοι και διαβεβαιώνοντάς τα ότι όλα θα πάνε καλά. Έμφαση θα πρέπει να δίνεται στην ύπαρξη και ενίσχυση υποστηρικτικών σχέσεων και στην κατανόηση των αντιδράσεων των παιδιών και των εφήβων.
Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν πρόσφατα τους συμπολίτες μας σε διάφορα σημεία της ελληνικής επικράτειας, η Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων προσφέρει, στο έγγραφο που επισυνάπτεται, χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τα παιδιά και τους εφήβους, να αντεπεξέλθουν ψυχικά στην εμπειρία μιας καταστροφικής φωτιάς.
Διαβάστε τις Οδηγίες για Γονείς και Εκπαιδευτικούς έπειτα από Φωτιά, κάνοντας κλικ εδώ
Σχετικό έγγραφο: Βρείτε στα ελληνικά τον Οδηγό Αποκατάστασης για τους Γονείς, τους Εκπαιδευτικούς και τις Αρχές, του Child Mind Institute, «Βοηθώντας τα Παιδιά να Αντεπεξέλθουν έπειτα από ένα Τραυματικό Γεγονός, κάνοντας κλικ εδώ.