Oκτώβριος 2023

Άνοιξαν οι αιτήσεις για τις Εφηβικές Συμβουλευτικές Ομάδες!
Το Πρόγραμμα Νεανικής Συμμετοχής YES (Youth Engagement Scheme) προσκαλεί κορίτσια και αγόρια που έχουν γεννηθεί από το 2007 ως το 2010 και ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μια από τις Εφηβικές Συμβουλευτικές Ομάδες (ΕΣΟ) που θα λειτουργήσουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα και την Αλεξανδρούπολη, να στείλουν αίτηση συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα. Η κάθε ΕΣΟ θα πραγματοποιεί συναντήσεις μία φορά το μήνα σε κάθε μία από τις παραπάνω πόλεις. Οι αιτήσεις είναι ανοιχτές από τις 2 ως τις 20 Οκτωβρίου 2023.

Μπορείς να δεις την πρόσκληση για εφήβους, να συμπληρώσεις και να υποβάλεις τη φόρμα αίτησης κάνοντας κλικ εδώ και να μάθεις τι θα κάνεις αν γίνεις μέλος σε μια ΕΣΟ (εδώ).

Επίσης, δες πού και πότε θα γίνονται οι συναντήσεις μας από κοντά:

ΑΘΗΝΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Μάθε περισσότερα για το Πρόγραμμα Νεανικής Συμμετοχής εδώ και βρες τον απολογισμό δράσης των ΕΣΟ για τη σχολική χρονιά 2022-2023 (εδώ)

Τέλος, δες εδώ τα βίντεο που δημιούργησαν οι ομάδες ΕΣΟ την περασμένη χρονιά για το θέμα «Το άγχος και το στρες στην εφηβεία»: Μια μικρή γεύση από τα όσα ενδιαφέροντα θα ακολουθήσουν και φέτος!

Σεπτέμβριος 2023

Πρόσκληση σε ενημερωτικές συναντήσεις απευθύνει το Πρόγραμμα Νεανικής Συμμετοχής YES (Youth Engagement Scheme) της Πρωτοβουλίας σε εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τη συμμετοχή σε Τοπικά Δίκτυα Εκπαιδευτικών - Συνεργών του Προγράμματος. Τα Δίκτυα αυτά πρόκειται να συγκροτηθούν για άλλη μια φορά στις πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα και Ηράκλειο Κρήτης, για τη σχολική χρονιά 2023 -2024.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν το πρόγραμμα των συναντήσεων και όλες τις πληροφορίες για να συμμετάσχουν, και να γίνουν μέλη του Τοπικού Δικτύου Εκπαιδευτικών - Συνεργών κάνοντας κλικ στο έγγραφο της πρόσκλησης εδώ.

Σεπτέμβριος 2023

Τέσσερα βίντεο, συνολικής διάρκειας 7 λεπτών, προϊόν ομαδικής συνεργασίας, δημιουργήθηκαν από εφήβους μέσα από κινηματογραφικό εργαστήρι που συντόνισε και καθοδήγησε ο κινηματογραφιστής Αναστάσης Μαυρογιάννης, στο πλαίσιο του Προγράμματος Νεανικής Συμμετοχής YES (Youth Engagement Scheme) της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων. Η ιδέα της ετοιμασίας μικρών ταινιών σχετικά με το άγχος και το στρες στην εφηβεία - που ήταν και το κεντρικό θέμα του Προγράμματος σε όλη τη σχολική χρονιά 2022-23 - παρουσιάστηκε στις πόλεις όπου υλοποιήθηκε το πρόγραμμα φέτος (Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Αθήνα).

Μάθε περισσότερα για την είδηση εδώ

Για να δεις τα βίντεο και να εγγραφείς στο κανάλι της Πρωτοβουλίας στο YouTube, κάνε κλικ εδώ

Αύγουστος 2023

Με μια ειδική έκδοση, παρουσιάσαμε στο ελληνικό κοινό έναν απολογισμό της δράσης του YES κατά τη σχολική χρονιά 2022 - 2023. Το εγχείρημα της έκδοσης αυτής έχει διπλό στόχο: Από τη μια πλευρά, να λειτουργήσει ως αναμνηστικό για όσα παιδιά και ενηλίκους πήραν μέρος στο πρόγραμμα αυτή τη χρονιά και, από την άλλη, να δώσει το αποτύπωμα του προγράμματος σε όσες και όσους θέλουν να μάθουν για αυτό, είτε για να συνδεθούν με την Πρωτοβουλία στο μέλλον είτε για να πάρουν ιδέες για δράσεις που θέλουν να κάνουν σε άλλους νεανικούς χώρους.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Ιούλιος 2023

Η σχολική χρονιά έκλεισε και επίσημα για την Πρωτοβουλία, με τη δημοσίευση μιας έκθεσης που περιγράφει αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν δράσεις σε σχολεία κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023, στο πλαίσιο του Προγράμματος Νεανικής Συμμετοχής YES. Η Έκθεση παρουσιάζει όλες τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στα σχολεία των μελών των εφηβικών συμβουλευτικών ομάδων του YES, σε συνεργασία με τις/τους εκπαιδευτικούς-συνεργούς τους, με σκοπό την προώθηση του διαλόγου και της συμμετοχής των μαθητών.

Διάβασε ολόκληρη την είδηση εδώ

Φεβρουάριος 2023

Η Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων την Κυριακή 5.3.2023 διοργάνωσε την «Ημέρα Διαλόγου για το Άγχος και το Στρες στην Εφηβεία», στον χώρο «Πολύκεντρο Νεολαίας» του Δήμου Ηρακλείου (οδός Κοραή). Βρείτε περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Ιανουάριος 2023

Τον Ιανουάριο, συναντήθηκαν οι ομάδες στις 4 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Ιωάννινα) και άρχισαν να συζητούν σχετικά με το κεντρικό θέμα: «Το άγχος – στρες στην εφηβεία»,  το οποίο αποφάσισαν τα ίδια τα παιδιά να απασχολήσει το πρόγραμμα φέτος.

Σε κάθε πόλη δημιουργήθηκαν μικρές υπο-ομάδες που ανέλαβαν να ετοιμάσουν και να παρουσιάσουν διάφορα έργα των παιδιών (πεζά κείμενα, ποιήματα, ζωγραφιές, θεατρικά δρώμενα κλπ). Στα μεσοδιαστήματα μεταξύ των συναντήσεων των ομάδων που γίνονται δια ζώσης, τα παιδιά επικοινωνούν μεταξύ τους διαδικτυακά, ανταλλάσσουν νέα και απόψεις και συμμετέχουν σε διαγωνισμούς που ενδυναμώνουν την ομάδα και τον σκοπό της. Στις συναντήσεις του Φεβρουαρίου προετοιμάζονται δράσεις στα σχολεία σε συνεργασία και με επαγγελματίες ψυχικής υγείας, που απαντούν σε ερωτήματα των παιδιών και επικοινωνούν μαζί τους, αφουγκραζόμενοι τις απόψεις τους.  Παράλληλα ετοιμάζονται επιπλέον νέες δράσεις, για τις οποίες υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμός.

Δεκέμβριος 2022

Το Πρόγραμμα Νεανικής Συμμετοχής YES, ύστερα από την ανοιχτή πρόσκληση, δέχθηκε περισσότερες από 160 αιτήσεις συμμετοχής εφήβων ηλικίας 13 ως 17 ετών για τις Εφηβικές Συμβουλευτικές Ομάδες που συγκροτήθηκαν στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Ιωάννινα. Σχετικά με το Ηράκλειο Κρήτης, έχει προγραμματιστεί την Κυριακή 05.03.23 Ημέρα Ανοιχτού Διαλόγου με συμμετοχή μαθητών και μαθητριών με θέμα το άγχος και το στρες στην εφηβεία. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την ημέρα και το περιεχόμενο της εκδήλωσης ΕΔΩ.

Μέσα στο Δεκέμβριο επιλέχθηκαν οι έφηβοι και οι έφηβες – μέλη των ομάδων, με κριτήρια αντιπροσωπευτικότητας και συμπεριληπτικότητας και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συναντήσεις τους διαδοχικά στις 4 πόλεις. Συνολικά 82 παιδιά πήραν μέρος στις συναντήσεις που είχαν στόχο τη γνωριμία μεταξύ των μελών, τη συμφωνία για τον τρόπο και τις βασικές αρχές λειτουργίας των ομάδων, την ανάδειξη των σημαντικότερων θεμάτων που κατά τη γνώμη τους απασχολούν τους συνομηλίκους τους, την ανταλλαγή ιδεών για τη δράση της κάθε ομάδας και την πρώτη επαφή με τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας του προγράμματος. Οι συναντήσεις περιελάμβαναν παιχνίδια, συζητήσεις και δημιουργικές εργασίες.

Πείτε μας τη γνώμη σας!

Ενημερώστε μας ποια θέματα θα θέλατε να δείτε στον ιστότοπό μας