Ποια είναι η συνηθισμένη ή τυπική εικόνα του σώματος;

Σχεδόν όλοι μας ανησυχούμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο για την εξωτερική μας εμφάνιση. Η επίγνωση και η αντίληψη του σώματός μας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις σωματικές αλλαγές στη διάρκεια της εφηβείας, από τις σχέσεις μας με τους συνομηλίκους μας και την αποδοχή μας από εκείνους, καθώς και από μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το ιδανικό και προτιμώμενο σώμα. Κάποιες φορές, είναι αναμενόμενο να προσπαθούμε γρήγορα και σχετικά εύκολα να αλλάξουμε την εμφάνισή μας με το χτένισμα, το μακιγιάζ, τα ρούχα και τα αξεσουάρ. Τυπική θεωρείται και μια κάποια δόση δυσαρέσκειας για το σώμα μας, εξαιτίας των πολλών αλλαγών και επιρροών γύρω από την αντίληψη που έχουμε για αυτό. Παρ΄ όλα αυτά, η υπερβολική ενασχόληση με την εξωτερική εμφάνιση και οι υπερβολικές προσπάθειες αλλαγής της χρειάζονται προσοχή.

Πότε χρειάζεται να δώσω ιδιαίτερη προσοχή στην εικόνα που έχω για το σώμα μου;

Η εικόνα που κάποιοι από εμάς έχουμε για την εμφάνισή μας είναι κυριολεκτικά εκτός ρεαλιστικής πραγματικότητας. Όταν έχουμε αρνητική αντίληψη για την εικόνα του σώματός μας, μπορεί να κρατάμε τις απόψεις μας για την εμφάνισή μας και οποιεσδήποτε προσπάθειες να την αλλάξουμε σαν επτασφράγιστο μυστικό, ή αντίθετα μπορεί να μιλάμε ανοιχτά για πολλά από τα πράγματα που δεν μας αρέσουν επάνω μας. Καμιά από αυτές τις συμπεριφορές δεν είναι συνήθως υγιής.

Η υπερβολική εμμονή με την εξωτερική μας εμφάνιση δεν είναι κάτι αναμενόμενο. Όταν συμβαίνει αυτό, ενδέχεται η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας να είναι μη ρεαλιστική, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ οι άλλοι βλέπουν ένα υγιές άτομο, εμείς, όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη, βλέπουμε τον εαυτό μας σαν έναν εντελώς διαφορετικό άνθρωπο. Επιπλέον, όταν η οικογένεια ή οι φίλοι μας μάς διαβεβαιώνουν ότι η εμφάνισή μας είναι μια χαρά, αυτό μπορεί ελάχιστα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε ή την εικόνα που βλέπουμε στον καθρέφτη.

Άλλες ανησυχητικές συμπεριφορές είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

  • Χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και αναβολικών για να επιταχύνουμε τις αλλαγές στο σώμα μας.
  • Υπερβολική σωματική άσκηση (π.χ., άρση βαρών), η οποία μερικές φορές οδηγεί σε υπερβολική προπόνηση.
  • Επίμονη ενασχόληση με ουλές στο δέρμα, με τα μαλλιά και τα χαρακτηριστικά του προσώπου (π.χ., υπερβολική χρήση μακιγιάζ ή σολάριουμ).
  • Η αίσθηση ότι δεν είμαστε ελκυστικοί.
  • Επαναλαμβανόμενος έλεγχος των χαρακτηριστικών μας που αντιλαμβανόμαστε ως ελαττωματικά στον καθρέφτη ή σε φωτογραφίες μας.
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση, συναισθηματική αστάθεια και δυσκολίες στην κοινωνική συναναστροφή.

Τι μπορώ να κάνω εάν αντιμετωπίζω δυσκολίες με την εικόνα του σώματός μου;

Το να χρειάζεται να αντιμετωπίζεις δυσκολίες που σχετίζονται με την εικόνα του σώματος μπορεί να είναι μια πολύ κοπιαστική και ενοχλητική διαδικασία. Εάν καταλαβαίνεις ότι αντιμετωπίζεις τέτοιου είδους δυσκολίες, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις:

  • Ζήτησε βοήθεια από έναν ενήλικα που εμπιστεύεσαι. Οι ενήλικες που εμπιστευόμαστε είναι συνήθως οι γονείς/φροντιστές μας, άλλα μέλη της οικογένειάς μας ή κάποιος που είναι υπεύθυνος να μας φροντίζει. Ενημέρωσε τους ενήλικες που εμπιστεύεσαι για τις δυσκολίες σου. Μπορούν να σε στηρίξουν οι ίδιοι, αλλά και να σε βοηθήσουν να λάβεις επιπλέον βοήθεια που ίσως χρειάζεσαι.
  • Να θυμάσαι ότι ένα υγιές και λειτουργικό σώμα είναι πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο. Παρά το γεγονός ότι η εμφάνιση είναι σημαντική και μετράει, το σώμα μας μάς επιτρέπει να ζούμε άσχετα από το σχήμα ή την εμφάνισή του. Τα πόδια μας μάς επιτρέπουν να βαδίζουμε προς νέα μέρη και νέες περιπέτειες. Tα χέρια μας μάς επιτρέπουν να αγκαλιάζουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε. Ο κορμός μας μάς επιτρέπει να στεκόμαστε και να στηριζόμαστε, για να κάνουμε τα πράγματα που θέλουμε.
  • Να θυμάσαι τα καλά πράγματα για τον εαυτό σου. Όταν έχουμε δυσκολίες με την εικόνα του σώματός μας, είναι συνηθισμένο να νιώθουμε άσχημα με τον εαυτό μας. Προσπάθησε, λοιπόν, να θυμάσαι τα καλά πράγματα για τον εαυτό σου, τα δυνατά σου σημεία και όλα εκείνα που σε κάνουν ενδιαφέρον . Ο καθένας μας είναι μοναδικός με τον δικό του διαφορετικό τρόπο.
  • Να γυμνάζεσαι, να τρως καλά και να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν. Η διατήρηση της σωματικής ευεξίας και η συμμετοχή σε ευχάριστες δραστηριότητες μπορεί να βελτιώσουν τη διάθεσή σου και να σε βοηθήσουν να μεταθέτεις κάποιες φορές την προσοχή σου σε κάτι παραγωγικό .
  • Προσπάθησε να συμμετέχεις σε δραστηριότητες στις οποίες να τα καταφέρνεις καλά. Οι δραστηριότητες και ειδικά εκείνες στις οποίες είσαι καλός/ή μπορούν να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την αυτοπεποίθησή σου και να διασκεδάσεις.
  • Απόφυγε να μιλάς επικριτικά για την εμφάνισή σου. Έχει σημασία ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε στον εαυτό μας. Απόφυγε, λοιπόν, να κάνεις αρνητικές δηλώσεις για τον εαυτό σου στους άλλους ή όταν απλώς σκέφτεσαι ή ακόμα και όταν αισθάνεσαι άσχημα.

Εάν έχεις ήδη δοκιμάσει κάποιες ή τις περισσότερες από τις παραπάνω προτάσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις επιμένουν, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να ζητήσεις από έναν ενήλικα που εμπιστεύεσαι να αναζητήσει επαγγελματική υποστήριξη.

Εάν οι δυσκολίες που σχετίζονται με την εικόνα του σώματος είναι πολύ συχνές και έντονες, εκδηλώνονται σε πολλά διαφορετικά πλαίσια, δεν συμβαδίζουν με αυτές που εκδηλώνουν άλλα άτομα της ίδιας ηλικίας και παρεμβαίνουν αρνητικά στην καθημερινή ζωή, ίσως αποτελούν πιθανή ένδειξη Σωματοδυσμορφικής Διαταραχής.

Τι είδους επαγγελματική υποστήριξη μπορεί να με βοηθήσει;

Πολλές φορές έχουμε αισθήματα ντροπής,ανεπάρκειας ή ενοχής όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες οι οποίες σχετίζονται με την εικόνα του σώματός μας. Εάν θεωρείς ότι αντιμετωπίζεις τέτοιου είδους δυσκολίες, υπάρχει διαθέσιμη υποστήριξη και καθοδήγηση αυτή τη στιγμή.

Ο παιδίατρος ή ο οικογενειακός γιατρός μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τους αρχικούς σου προβληματισμούς και να σε παραπέμψει σε ειδικούς επαγγελματίες. Επίσης, εφόσον είναι εφικτό, μια επίσκεψη σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη.

Το δημόσιο σύστημα υγείας και το δημόσιο σύστημα παιδείας παρέχουν υπηρεσίες μέσω των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων και των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.).

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τις πιο κοντινές διαθέσιμες υπηρεσίες του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος δημόσιας υγείας για την παροχή βοήθειας στα παιδιά και τους εφήβους σε όλη τη χώρα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας Χαρτογράφηση Υπηρεσιών εδώ.

Μπορείτε επίσης να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σαρώνοντας με την κάμερα του τηλεφώνου σας τον παρακάτω κωδικό QR ή πατώντας στο σύνδεσμο εδώ.

camhicode-2

Ήταν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες;
Ναι!
Μάλλον όχι