2ο Εργαστήριο Διαβούλευσης Νέων για την Ψυχική Υγεία

«ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ κανονικά! Ας μιλήσουμε για την εφηβεία, την αναπηρία και την ψυχική υγεία»

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2022, πραγματοποιήσαμε το 2ο Εργαστήριο Διαβούλευσης με Νέους στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων. Προσκαλέσαμε 8 εφήβους και νέους που διαμένουν στο Παράρτημα Αποθεραπείας & Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία ΠΙΚΠΑ Βούλας και 4 εφήβους από διάφορα σχολεία της Αθήνας και συναντηθήκαμε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) για να συζητήσουμε για την αναπηρία και την ψυχική υγεία όταν είσαι έφηβος.

Το εργαστήριο συντόνισε ο κ. Γιώργος Μόσχος, πρώην Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού και Συντονιστής Εφηβικών Ομάδων Διαβούλευσης της Πρωτοβουλίας, με την υποστήριξη της εθελοντικής ομάδας ΠΡΩΤΑ.12 και της εθελοντικής ομάδας TANDEM.


Captura de tela de 2022-10-06 12-58-46


Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τις απόψεις τους για το πώς η ψυχική υγεία αλληλεπιδρά με την αναπηρία, και τις προκλήσεις αλλά και καλές πρακτικές που έχουν συναντήσει στην καθημερινότητά τους. Μερικά από τα στοιχεία της συζήτησης περιλαμβάνονται παρακάτω:

  • Η επίσκεψη σε ψυχολόγο δεν είναι ντροπή
  • Η κοινωνία αποκλείει τα άτομα με αναπηρία- τα σχολεία πρέπει να είναι κοινά για όλα τα παιδιά (όχι «ειδικά» σχολεία)
  • Η αναπηρία δεν είναι κάτι που μας καθορίζει ως ανθρώπους – είναι κάτι που μας επιβάλλεται από τους περιορισμούς και τις προκαταλήψεις της κοινωνίας
  • Τα δημόσια σχολεία πρέπει να έχουν όλα ψυχολόγους
  • Η πρόσβαση στην φροντίδα ψυχικής υγείας πρέπει να επεκταθεί- δεν μπορούν όλοι να αντέξουν οικονομικά έναν θεραπευτή
  • Όχι άλλα ιδρύματα - η ζωή στην κοινότητα είναι δικαίωμά μας
  • Ανεξάρτητη διαβίωση και σεβασμός της ιδιωτικής ζωής για τα άτομα με αναπηρία
  • Αγάπη, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη και σεβασμός
  • Εξοικείωση με την αναπηρία και ανοιχτά μυαλά

Όλες οι σκέψεις που μοιράστηκε η ομάδα διαβούλευσης θα τροφοδοτήσουν τη στρατηγική και τις προτεραιότητες της Πρωτοβουλίας με στόχο την συμπερίληψη και τον σεβασμό της διαφορετικότητας κατά την προσέγγιση ζητημάτων ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις 12 νέες και νέους που αφιέρωσαν τον χρόνο και την ενέργειά τους σε αυτή τη συζήτηση και στους 12 εθελοντές και εθελόντριες που στήριξαν τη δράση!